- Μουσείο, Αρχαιολογικό Φλώρινας
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας στεγάζεται από το 1991 σε ένα καλαίσθητο κτίριο το οποίο ανακαινίστηκε εσωτερικά το 1998. Η συλλογή του αποτελείται από ευρήματα της ευρύτερης περιοχής και χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από την προϊστορία έως και τη βυζαντινή εποχή. Οι καινούργιες προθήκες, ο σωστός φωτισμός, τα έντονα χρώματα των τοίχων και το πλούσιο εποπτικό υλικό που αποτελείται από χάρτες, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες και σύντομα επεξηγηματικά κείμενα κάνουν την επίσκεψη πολύ ευχάριστη.
Στην αίθουσα αριστερά της εισόδου βρίσκονται οι πληροφορίες για τη γεωμορφολογία και την ιστορία της περιοχής που καλύπτει σήμερα ο νομός Φλώρινας, από την εποχή της πρώτης εγκατάστασης περίπου το 5.800 π.Χ. έως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και για τα σύγχρονα ανασκαφικά δεδομένα. Ακολουθεί η έκθεση των προϊστορικών ευρημάτων το μεγαλύτερος μέρος των οποίων προέρχεται από ανασκαφές στο Αρμενοχώρι, που βρίσκεται 5 χλμ. Α της Φλώρινας. Εκτίθενται αγγεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δομικά υλικά, εργαλεία από οστά και λίθους, ειδώλια και σφονδύλια. Μια μικρή ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα οστά ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή πριν από 200.000 έως 500.000 χρόνια και βρέθηκαν στο χωριό Σωτήρας. Στις δύο επόμενες αίθουσες του ισογείου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτικής, κυρίως της ρωμαϊκής περιόδου, όπως ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, επιγραφές και αγάλματα τα οποία στο σύνολο τους μπορεί να μην είναι άριστης ποιότητας προσφέρουν, όμως, πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα, την πολιτική και κοινωνική ζωή και τις θρησκευτικές πρακτικές και τις δοξασίες. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν μία ανάγλυφη στήλη του 3ου μ.Χ. αι., που μνημονεύει τον Μέγα Αλέξανδρο ως θεό, και ένα μεγάλο ψηφιδωτό με γεωμετρικά μοτίβα που προέρχεται από ρωμαϊκό κτίριο στις Κάτω Κλεινές.
Στον πρώτο όροφο εκτίθενται, κυρίως, ευρήματα από τις δύο σημαντικές πόλεις του νομού, τις κτισμένες πάνω στην Εγνατία οδό Πέτρες και την ελληνιστική πόλη στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα της σημερινής πόλης της Φλώρινας. Από αυτή τη συλλογή ξεχωρίζουν δύο ταφικές ενεπίγραφες στήλες από σχιστόλιθο, ο κορμός ενός μαρμάρινου αγάλματος της Άρτεμης και μία μαρμάρινη αναθηματική στήλη του ήρωα Αντίπατρου. Εκτίθενται, επίσης, τρεις μαρμάρινοι οδοδείκτες της Εγνατίας. Τέλος, εκτίθενται και ευρήματα, κυρίως αποτοιχισμένες τοιχογραφίες και εικόνες, συνοδευόμενα από εποπτικό υλικό, της βυζαντινής περιόδου από εκκλησίες του νομού με έμφαση στα μνημεία των Πρεσπών.
Επιτύμβια στήλη Ρωμαϊκής εποχής, από το χωριό Πέτρες της Φλώρινας (Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας).
Dictionary of Greek. 2013.